Funderar du på hängmatta – vi har tipsen!

hängmatta

Många inreder numer sitt hem med hängmattor. På vinden, i källaren, i vardagsrummet eller i barnkammaren. De flesta föreställer sig hängmattan i trädgården, men många använder både hängstolar och hängmattor inomhus. Det är också självklart för många är att ta med hängmattorna på semestern eller på en utflykt ut i skogen. Men vad finns det för olika typer av hängmattor och hur ska du tänka om du är sugen på att skaffa en egen hängmatta. Vi ger dig råd!

Olika typer av hängmattor

Det finns https://hängmatta.se/ i vävt nät och i tyg. Detsamma gäller hängstolen Oftast kräver en hängmatta två upphängnings anordningar, men stolarna bara en. Normalt brukar man dela upp olika hängmattor utifrån olika geografiska ursprungsländer. Här kommer några exempel. 

Brasilianska hängmattor är tyghängmattor som görs med eller utan spridare, du kan alltså välja mellan många olika modeller. Varianten utan spridare är vanligast och kallas även för traditionell hängmatta. Kännetecknet för en hängmatta från Brasilien är att upphängningsöglan är ringformad. Tyget och upphängningssnöre förbindas med ett makramé-nät. Det är inte bara snyggt, utan hjälper också till att fördela lasten bättre mellan alla upphängningssnören och detta ökar din komfort. Colombianska hängmattor är tyghängmattor som görs med eller utan spridare. Varianten utan spridare är vanligast och kallas även för en traditionell hängmatta. En hängmatta från Colombia har en öppen upphängningsögla (inte ringformad). En annan produktionsdetalj är att man flätar alla tygtrådar till ”cadejos”, som sedan övergår i de slutliga upphängningssnöre. Vikten som hängmattan belastas med kan fördelas jämnare på alla snöre på det sättet. ”Cadejos” är alltså inte bara en vacker detalj, men de ökar även produktens hållbarhet och komfort. Med amerikanska hängmattor menar man vanligtvis stora hängmattor med spridare som har ett vadderad tyg.

Hängmattor i amerikansk stil är att de har en spridare som är lika bredd som det vadderade vädertåliga tyget. Om man tycker om hängmattor med spridare, kommer man att vara mycket nöjd med dessa hängmattor. På grund av isoleringen är tyget nämligen varmare än ett vanligt bomullstyg och därför blir säsongen, då du känner dig bekväm ute i hängmattan, mycket längre – mycket smart för svenska väderförhållanden. 

Typisk för en näthängmatta från Mexiko, som även kallas Maya-hängmatta, är de hundratals tunna snören som flätas ihop till ett mycket bekvämt nät.

En näthängmatta är lätt och luftig. Det kan vara en fördel om det är riktig varmt och du behöver svalka, till exempel när du tar den med på solsemester eller för heta sommardagar. Även lätt vind räcker för en uppfriskande effekt.

Hängstolar

Om det är ont om plats eller du helt enkelt hellre vill sitta än ligga, är hängstolar helt klart det riktiga valet för dig. Hängstolar kan fås i både nät och tyg, och eftersom de flesta stolar endast har en enkel upphängningspunkt, tar de betydligt mindre plats än vanliga hängmattor.

Resehängmattor

Resehängmattor eller campinghängmattor görs i ett ultralätt material och de har ett mycket litet packmått. De kan lätt tas med när du åker på semester eller vill övernatta i vildmarken.